Rajin

Dalam 2 anak aku ni haris daniel rajin sikit berbanding dengan kakaknya. Dia suka mengemas rumah. Kalau barang2 yang tidak sepatutnya berada ditempatnya pasti dia akan alihkan hinggakan surat2 yang belum dibukak pun dia dah simpan ditempatnya.


Sapu sampah diluar rumah dan menyusun kasut2...lihat lah gambar dibawah yang kakak dia curi2 ambik.




Tapi yang malas dia ni tang belajar...kalau tak ada kerja sekolah jangan harap dia nak baca buku yang dia tahu tengok tv channel 611. Tentang pelajaran dia ni...kira ok lah sederhana je.


Nak harapkan lebih aku sendiri pun tak sempat nak ajar dia. Teruk nya aku ni...memang tak ada masa balik kerja sampai rumah dah kul 7 malam keatas itu pun kalau tak jemm. Harapkan sabtu dan ahad baru le aku dapat ajarnya itu pun kalau tak merayap kemana-mana.


Minggu ni minggu peperiksaan akhir tahun...harap beroleh dengan cemerlangnya.


Rasullulah bersabda,
“Kasih sayang seorang mukmin kepada seorang mukmin
yang lain adalah salah cabang iman.
Ketahui! Sesiapa yang mencintai kerana Allah,
membenci kerana Allah maka dia tergolong
orang-orang pilihan Allah”.

10 comments:

Mak Su said...

budak2 lagi kot :)

penerangan: mata maksu dimasuki habuk di atas motor, lepas tu tgn pun dok genyeh2, masa itu idea datang... dan maksu kembangkan idea untuk bagi menarik, itu ajer :)

p/s: kalau maksu bukukan, boleh cari makan tak agaknya?

zue said...

maksu,
bagus juga idea tu. utk buat cari mkn susah nak cakap...sbb jaman skrg ni org2 suka copy and paste.

mcm zue juga hehehe.

Mak Su said...

hehehe, iya ler... entah ler, cadang2 jer

ain said...

anak2 sy semuanya fail klu bab2 rumah! x de sorang pun yg ikut saya atau daddy dia. pengsannn!!!!

psst...semoga anak2 kita berjaya dlm final exam mereka!!Aminnn!!!

aNIe said...

Bertuah zue dpt anak yang rajin ...tak pelah kalau dia nak tgk tv je pun...asalkan pelajaran dia okay ..nanti lama2 dah besar okay lah dia...

zue said...

ain,
tak tahulah ain si haris tu mmg rajin klu kat rumah pengasuh dia pun sama. sampai kena marah sbb suka alih2 kan brg.

moga berjaya. harap begitulah.

zue said...

kak anie,
klu bab2 nengok tv tu...geram betul dia je yg kongke smapi gaduh2 dgn kakaknya. yg slalu kena marah kakaknya juga...sbb x nak mengalah.

bigeyes said...

salam kak zue,

sama juga dgn anak saya...suruh baca buku bukan main liat lagi...kita yg naik geram...kihkih

Kak Zue said...

Anak2 sedara kak zu...4 orang , 4 perangai..eheheh 1 dgn 4 lebih kurang sama. yang no.3 pompuan sorang jer, dok kena buli dgn abg2 berdua..ihiks.

zue said...

bigeyes,
wsalam..bubudak ni kena suruh baru nak blajar.

**************
kak zue,
sikit susah byk pun lagi susah aik. hehehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan.