Pilihan anda...

Kereta automatik atau kereta manual.
Mana pilihan anda...

Kalau aku..aku lebih mahir memandu kereta auto sebab senang cara membawanya.
Bukan macam kereta manual yang kena fikir gear + clutch.

Sebenarnya aku nak citer pasal masalah kereta auto aku ni..yang dah berabis aku kat situ.

Kereta ni ...... aku dah habis bayar. Bila aje abis bayar dia buat hal pulak.
Boleh jalan tapi tak boleh jauh..mcm2 kerosakannya. Hanya dompet suami aku yg tahu..hehehe.



Suami pakai kereta manual. Sejak pakai kereta auto aku tak pernah pun menyentuh kereta manual. Bila kereta auto aku rosak suami suruh pakai kereta dia. Aku bila saja duduk dan pegang stering kereta manual terus jadi kecut perut dibuatnya...jadi macam takut lak. ya lah dah lama sungguh aku tak bawak kereta manual ni.

Aku jadi patah kaki...tak dapat nak bergerak jauh sikit.

Cadang tu nak tukar je kereta ni tapi sayang sebab dah tak ada hutang. tu lah cadangnya nak tukar engine je.
Kalau tukar engine mmg banyak kerja kena gi puspakom pulak. Hah tu perkara ke 2 yg penting dapat jalan dengan selesa.

13 comments:

kakcik said...

Salam Zue..

ada2 saja jalan nak keluarkan duit, kan? Tak ikut situ, ikut sini.. tapi, dari terpaksa keluar duit untuk baiki itu ini, kadang2 terpaksa juga pejam mata. :)

sI tEDI said...

aku hanyatahu manual. aotu x tau langsung@

zue said...

kakcik,
wsalam..betullah kakcik..nak x nak mmg kena kluarkan duit juga.

sI tEDI,
mmg respek kat kekawan yg terror bawak kereta manual.

maza said...

kalau keta mahal tahap mewah angkasa, maka eloklah ganti engine tu....

kalau keta itu dah abis bayar tapi umurnya sudah mcm 60thn gitew, maka elok simpan sahaja.. buatkan chasing berkaca. Buat pameran kereta antik.. mana tau nanti ada rezeki, muzium datang nak beli.. ha! duit tu.. heheheh

kalau keta murah2 dan biasa2 itu, pergilah ke tempat showcase.. terkeseng2 kat situ.. nanti suami faham, mau keta baru satu!

wakakakka

psst: maza suka dua2 jenis.. auto utk bawa anak bini, manual mau buat hanyut2an (drift) gitew..

hehehehe

ahmad humairi said...

salam,

keta oto tu....

"......baaannyyaaakk baik" kata mekanik.


** banyak yang kena baiki.

penjejak maya said...

salam,

saya reti bawak dua2 tapi kalau jem kat bandar elok bawak auto tapi kalau kat highway best bawak manual lagi hehe..

piewahid said...

kereta auto jrg2 buat hal, sekali buat hal ternganga jugalah.
manual kena jaga lining clutch nya. 4,5 tahun sekali mesti kena punya...

yg penting jaga servis (minyak auto tu)

wallahu a'lam!

tie said...

Tak boleh nak komen pasal ni.

Tie tak boleh drive, buta warna, ekekeke...........

zue said...

maza,
ada gak terkeseng2 kat showroom tu..siap buat kiraan..last2 abg ckap syg keta tu..x nak buat hutang lagi...hampeh..

ahmad humairi,
betul lah cikgu...bila antar kat workshop bukan kena 2/3 ratus...last zue kena charged rm 980..itu x masuk tukar gear box.

penjejak maya,
skrg ni jln jemm teruk mmg sesuai bawak keta auto...minyak pun apa lagi.

zue said...

piewahid,
mmg dah ternganga kwn dibuatnya.

tie,
alahai tie sian nya buta warna.

en_me said...

tukar baru jerr.. ehehe

hans said...

den tahu manual jer
auto xpenah bawa
tapi diorang kata auto senang

P/S : Entry 18SG : Ayam Nih Tak Masak Lagilah! Aku Gigit Tersembur Darah Ayam Nih!

ikan emas said...

hilang kereta kat depan rumah 2 tahun dulu..

huhuhuhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan.