Burger depan rumah.

Kalau nak makan burger dah tak payah ni gi jauh2...depan rumah dah ada orang jual.
Dah dekat sebulan jiran depan rumah bukak gerai jual burger ramly.

Sejak ada burger ni anak2 dah mula demand...
Dalam seminggu ni mesti ada 2/3 kali anak2 aku nak burger..nampak gayanya makanan yang aku masak tak dapat sambutanlah. Dia org ni tak mahu ibu dia kecik hati...makan nasi juga tapi dalam kuantiti yang sikit je..

Malam tadi malas nak masak...order burger. Sekali-sekala tu boleh lah nak cuba rasa.
Boleh tahan juga..sedap. lebih sedap dari McD. Ni bukan nak promote tapi kenyataan.

Berbagai ciptarasa yang boleh dibuatnya..malam tadi aku order properity burger..arga 4 inggit. kakak..double chicken..arga 3 inggit..hubby burger special (ayam salut telur) arga 3.40 inggit dan haris..tiada dlm senarai sbb dah lalok selepas maghrib sbb penat sgt brlatih sukan.

Aku perhatikan kebanyakan customer yg dtg membeli burger...org cina. Ada nampak orang cina jual burger...

Memberkati Perniagaan
Barangsiapa membaca ayat 29 dan 30 dari Surah Faathir, nescaya Allah akan memberkati perniagaannya, dan membukakan pintu-pintu rezeki.
35:29
35:30
Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca Kitab Allah dan tetap mendirikan sembahyang serta mendermakan dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka, secara bersembunyi atau secara terbuka, mereka (dengan amalan yang demikian) mengharapkan sejenis perniagaan yang tidak akan mengalami kerugian;

Supaya Allah menyempurnakan pahala mereka dan menambahi mereka dari limpah kurniaNya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi sentiasa membalas dengan sebaik-baiknya (akan orang-orang yang bersyukur kepadaNya).


15 comments:

kayteeze said...

Zue, buat burger sendiri laa...
Sejak Tie buat sendiri (guna daging cincang), anak-anak dah tak nak beli (yang frozen) lagi. Kata mereka burger buatan sendiri macam burger McD. Cuma kita kena beli bahan-bahan lain seperti mayo,mustard,pickles (pun boleh buat sendiri)....

Buat burger patties tu , ajak anak2 tolong sama lepas tu simpan bekukan. Bila nak makan, mereka masak je sendiri.

maza said...

selalu pekena burger boleh menyebabkan perut tumbuh belon.. hehehhe

latun jangan tak lantun.. hahaha
ayat merapu maza.. gasaklah.. hahaha

kakcik said...

Kakcik pun sesekali suka makan burger oblong (yang macam prosperity burger McD tu). :)

ahmad humairi said...

assalamualaikum,

makan burger pun kenyang...xyah dah makan nasik.

zue said...

tie,
mmg cadang tu nak buat burger sendiri tapi tahap M nya tu besor sgt.


maza,
kzue ni jenis org payah nak mengembang (kecik2 gitew)
klu melantun che abg sambut..hehehe.

zue said...

kakcik,
wa'alaikumussalam..burger lojung satu dah kenyang.


cikgu ahmad,
wa'alaikumussalam..mmg kenyang dan bole rest masak...dpt le melipat kain..

Miecyber said...

Betullah...kenapa orang cina tak jual berger yer...

Kesalahan siber meningkat 127 peratus

zue said...

miecyber,
tu yg dok trfikir....mungkin untungnya sikit dan lambat jadi kaya.

ummu said...

assalamualaikum kak zue
he he,baguslah semanagt berniaga di kalangan bumiputera semakin marak dan berbudaya.alhamdulillah.tq ya kak zue sudi sering beri komen di kedua-dua teratak saya.
sekian,wassalam

Kamsiah said...

zue...mcm kat depan umah saya la..ada jual beger,spring potato,mi segala macam,berkuahla,grg la...kuih muih la..hehe pi tunjuk2 ja...

Kunang-Kunang said...

Salam Zue,

Bila cerita hal burger ni teringat saya kepada arwah Mak saya, kalau sesekali kami belikan dia burger (sebab dia selalu tak ada selera nak makan nasi), dia selalu bising kalau beli burger dari McD, sebab dia kata burger biasa yang dijual oleh orang2 kita, lebih sedap.

Agaknya sebab ikut selera kita.

zue said...

wa'alaikumussalam ummu,
klu brkesempatan dua2 skali kzue singgah.


kamsiah,
kat jb pun dah ada spring potato...isinya bukannya byk mana tapi sedap juga.


kunang-kunang,
wa'alaikumussalam...samalah dgn mak zue..x akan mkn bende2 yg pelik2 ni.

Kakzakie said...

salam zue,

Wah... senang dah tak perlu ke kfc atau McD. Keluar rumah terus beli. Nasib tak ada depan rumah kakak. kalau tak mesti anak kak dok keluar ke jiran burger tu aje....

nahmy said...

assalamualaikum, kat rumah pun selalu msk sendiri burger tu. bila anak2 boring, org umah boring nak msk maka pakat2lah kiteorg mkn burger...

zue said...

kakzakie,
wa'alaikumussalam...anak2 zue klu nak beli dia org x minta duit kat ibu dia pndai pkai duit sendiri.(duit blanja sek)


nahmy,
mmg kan kekadang boring juga hari2 dok mkn nasi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan.