Bila tak boleh disuruh.

Apa perasaan kau bila kita menyuruh orang tu sambung kerja orang yang bercuti. Ada setengah orang anggap buat apa buat tunggulah sehingga orang yang bercuti tu buat sendiri. Masalahnya pihak atas nakkan drawing tu..jadi kenalah habiskan.

Lagi pun aku ni bukannya jenis orang suka mengarah orang tak tentu pasal. Kalau tak head of department (HOD)suruh. Jadi kenalah kita siapkan kerja yang ditinggalkan oleh staff yang bercuti iteww.
Tapi yang tak sedapnya member ni mmg tak boleh disuruh ada aje jawapannya. Dia akan buat setakat ikut gaji yang diterima.

Bukannya aku berlagak ketua...tapi kita ni satu team kerja kena bantu membantu kalau tak mana nak siap drawing tu. Leceh betul. Yang aku geram...dia boleh sms kat member admin yang dia tak puas hati kat aku ni.
Hari ni aku malas nak cakap dengan dia. Nasib baik ada seorang mamat ni cover kerja2 yang orang tu tak nak buat. Itu pun kena suruh oleh HOD aku juga.
Malas nak bising2 diam ajelah kalau cakap lebih2 kan nanti gaduh pulak. Sabor je lah.

9 comments:

naz ilyn said...

salam... sabo jerlah kak zue sok-sok ari jumpe lg muka dia... mane ler tahu lain ari dia pulak yang kena.

ain said...

hhmm...sabo aje lah kakkk!!! lelaki ke pompuan yg tak nak cover keje tu?? mesti dia hangin sbb yg suruh pompuan!!

Mak Su said...

maksu selalu jd org suruhan, cover sana sini. tapi bila maksu cuti... jiran2 maksu selalu ngelak2. sbb keja maksu mmg high priority... apa nak buat. bukan boleh paksa orang ni. maksu mgkn nak cari keja lain.. tak hepilah. asik kena buli jer.

maiyah said...

mmg ada org camni.. masa akak keje dlu akak tak kisah pun nak tolong kwn keje :)

zue said...

ilyn,
mmg malas nak bising2 sbb hari2 jumpa2 dia.

--------------------

ain,
p'puan lah ain..ni yg payah sikit.

--------------------

mak su,
dlm satu team kerja ni mestilah bantu membantu. barulah siap kerja. dlm kes kena buli ni jgn lah di diamkan aje mak su ke beritahu kat bos.

mcm mana kerja tu high priority sekali pun pekerja yg lain kena ambil tahu. Klu dpt kerja lain yg lebih baik apa salahnya berhijrah.

-------------------
maiyah,
sama mcm zue juga...sbb walaupun kerja tu bukan kerja kita apa salahnya kita bantu dan ianya juga mmmberi kita ilmu dlm bidang yg lain dari post kita.

MOKCIK AZWA said...

kesian zue, ni la manusiakan. tapi takper...cuba klu taim dia cuti bersalin pulak...seme kerja2 dia kita tak buat, tunggu sampai dia balik kerja...nak pengsan dia siapkan kerja karang..

zue said...

mokcik,
kami dlm firm akitek ni bila buat satu projek adalah beberapa org yg kena handle. bila salah seorg staff x ada dwg kena siapkan juga jadi yg lain kena coverkan juga.

tapi org mcm ni...dia akan rugi dlm segi membuat satu dwg yg mencabar dan dia masih di takuk yg lama.

um. masyitah said...

kak Zue;
Orang macam ni memang tak boleh pakainye. Bukannya dia faham konsep team work.
Kak Zue ni mesti orangnya penyabar kan, sebab tak mau gaduh-gaduh.moga-moga dengan kesabaran kak Zue, Allah gantikan dengan perkara yang lebih baik lagi.

zue said...

um. masyitah,
insyaallah. akak selalu tanamkan didlm hati utk menjadi org penyabar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan.