Jangan mudah percaya...

Assalamualaikum wbt...semoga kekawan semuanya sihat walafiat hendaknya...raya dah habis..tapi hujung minggu ni masih ada yang buat 'open house'. Tak kisahlah...dijemput..datang.

Sejak 'FB' ada ni...berpuluh, beratus,beribu dan berjuta kawan dapat dikumpul...aku alah..setakat beratus je...penting sangat ke..banyak 'friend' kat 'FB' ni.

Ada seorang '###' sekolah ni...seorang isteri dan ibu kepada 4 orang anak. seorang dah bekerja sebagai cikgu, seorang di menara gading dan 2 lagi masih bersekolah. Dgr kata suaminya seorang businessman.

Aku dah lama terputus hubungan selepas habis sek lagi. Bila 'FB' wujud aku dapat jumpalah melalui group fb sekolah...dari situlah kami dapat beramah-mesra dan membuat 'reunion'.

'###' ni telah menceritakan kisah suaminya yang sakit jantung yang memerlukan kewangan yang banyak sebab '###' ni hantar suaminya di hospital swasta.

Menurut ceritanya..habis barang kemas dah dijual..saham2 suami dah dijualnya untuk perubatan suaminya...sampai rumah pun nak dijualnya.

Kami yang di 'FB' pun rasa simpatilah dah kami telah tubuhkan satu DANA bagi membantu kawan2 yang dalam kesusahan. Kami telah sumbang kepadanya rm 4000.

Yang hairannya bila kawan2 dtg melawat suami dia boleh bawak gi rumah sewa anak dia dgn alasan suami dia tak mahu diganggu..oklah kwn2 faham.

Ingatkan kes tu senyap gitu..rupanya ramai kekwn yg dia ada hantar sms minta bantu dan ini sms utk aku..

begini bunyinya:

Salam. zue apa kbr? ### minta mintk maaf xpnh msg tp msg yg menyusahkan zue nak membcnya. ### tgh berikhtiar nak cukupkan 2500. pd tgn ### dh ada 1500. ### kurang 1k, ### xtau nk cr mana lg, ### dh tangguh nak tkr tiub husbnd dkt 10hari. pttnya buat urgnt sbb result biopsi suami x elok bimbng ke arah knser, kerosakkan blader dan kidney. sblm ni dia mula sht tp ujian 2nd biopsi kuar x elok. doc ktbnda ni seme kdg silent je. ### jnji smlm buat, tp x buat gak..ingat ari ni tp mai dpt 1k je. doc dh order tiub seme sbnrnya ada yg dh nk bg pnjm ming lps tp ada hal pulak suami dia masuk hsptl. ### ikhtiar dgn seme kwn2. tp ### fhm ada yg bls msg ada yg x. ###tau zue, ### dh bnyk sshkan org, ### rasa zue pun tau tp ###btul2 dlm keadaan amt2 memerlukan. ada yg bls kt kalau x mampu knp bwk pakar. ### bkn x pnh bwk gh. 2 ming suami dkt sana, ### akui layanan jururawat bgs, tp rwtan x dpt, ujian, cucuk dkt c tu. sampai lmbk2 drh makin ari lmh tu yg wat keptsan p byr. ### pun xnk mcm ni zue. tp ### x mampu. anak2 br masuk loan, bkn leh dpt esk, lusa. ### tau org mesti jemu pnjm tp xbyr lg. tp ### blum mampu. kalau dh setel apa yg ### harapkan ### mesti byr. apa jd pun. skrg ### dh mati alak dh ada 1500 kurang 1k. maka suami dh 5 hari tanggal tiub. mana ### nk cr zue. ### dh jd daif tol skrg. ### mntk maaf zue.
(### mewakili nama nya)

bila korang baca pun rasa simpatikan...ko rang tahulah dgn keadaan aku skrg ni...aku terus call kwn2 supaya buat kutipan duit...

Rupa2nya kami semua telah ditipu bulat2...adalah sahabat kami telah pergi siasat kerumahnya...semua ceritanya hanya bohong belaka... kwn kami dpt tahu dari jiran sebelah rumahnya dan juga pengerusi taman...suaminya tak sakit..org kg dia mmg tak suka dgn ### sbb sombong berlagak macam orang kaya...rumah yang dia duduk pun rumah sewa. Ramai orang cari dia.

Yang hairannya kami tak pernah jumpa setelah lebih 25 thn dan kekawan yg lain sama gak..ada tu bukan dari satu kelas pun tapi rasa simpati dan kasihan bank in kan juga ke akaunnya.

Nasib aku tak terkena tapi kesian dgn beberapa kawan yang telah beri pinjaman kat ###...bila dikira ada dekat rm 10000 termasuk duit DANA yang kami telah beri.

Perkara ni belum selesai lagi sebab kami ada gak perli2 ### kat 'FB' tapi org klu dah biasa buat kerja jahat mmg tak rasa apa2 pun ...kulit tebal.

Tunggulah dalam minggu ni...kapten Group FB buat serangan terus. Terimalah nasib ### nanti.




 

 

 

24 comments:

Mak Su said...

astaghfirullah.... macam2 cara orang nak menipu

luahfikiran said...

SALAM,
SINGGAH KEJAP

zue said...

mak su,
mmg tak sangka...kwn ni sanggup buat kerja mcm ni.

luahfikiran,
waalaikumusalam...trima kasih. jgn le singgah je komen terus :)

Miecyber said...

Tak patut betul #### tu...
Di perlu di beri pengajaran..

Tie said...

Laa... kalau Tie pun tentu dah cukup rasa simpati ... Adoi, pandai juga dia `berlakon'.... sampai hati dia tipu kawan2... jenis muka tak malu ke apa, ekk? Tak faham org yang bersikap begini... Kita nak tipu anak (time darurat ) pun rasa serba salah...

Musang said...

kawan makan kawan...

ieja amieja said...

assalam kak zue..
sampainyer hati dia buat kwn2 cam tu..mesti dia dah biasa wat keje2 cam ni..pandai mengayat lak tu..dia lupa ALLAH kalau nak balas perbuatannyer x payah kat akhirat..kat dunia lg dia akan rasa..mungkin suatu hari nnt suaminyer akan benar2 jatuh sakit??..x berkat duit dia dpt tuh..

ieja amieja said...

assalam kak zue..
sampainyer hati dia buat kwn2 cam tu..mesti dia dah biasa wat keje2 cam ni..pandai mengayat lak tu..dia lupa ALLAH kalau nak balas perbuatannyer x payah kat akhirat..kat dunia lg dia akan rasa..mungkin suatu hari nnt suaminyer akan benar2 jatuh sakit??..x berkat duit dia dpt tuh..

ieja amieja said...

assalam kak zue..
sampainyer hati dia buat kwn2 cam tu..mesti dia dah biasa wat keje2 cam ni..pandai mengayat lak tu..dia lupa ALLAH kalau nak balas perbuatannyer x payah kat akhirat..kat dunia lg dia akan rasa..mungkin suatu hari nnt suaminyer akan benar2 jatuh sakit??..x berkat duit dia dpt tuh..

ahmad humairi said...

Bila sekali dah terkena, sukar lagi nak percaya....kannn?

azmnor said...

salam zue,

memang sekarang ni bermacam cara org menipu...tak kisah dah apa nak jadi lepas tu....janji dpt apa yg dihajati...

yg ptg kita kena berwaspada selalu..

azmnor said...

salam zue..,

kalau berminat lawati photoblog saya...

http://aurora-pekak.blogspot.com

zue said...

miecyber,
semoga Allah beri petunjuk kpdnya.

tie,
dia ni dah biasa makan hasil menipu..x ada rasa takut...zue rasa suami dia sama kot mcm dia juga.

zue said...

musang,
makan sampai koma...:)

ieja amieja,
waalaikumusalam...mmg pndai mengayat klu brcakap kat tel. org akan mudah rasa simpati. org mcm ni yg kita takut sbb kita mudah trpedaya dan mudah kasihan.

zue said...

cikgu ahmad,
mmg x akan percaya lagi...apa2 status yg dibuat kat FB dah malas nak layan.


azmnor,
waalaikumusalam...tuhan balas dgn CASH esok...

insyallah zue akan lawat photoblog azmnor.

sahromnasrudin said...

perompak terhebat nie....jom repot pak polis huhuhuhhhh

zue said...

sahromnasrudin,
mmg kita orang ada bincang2 utk buat report tapi tahu lah kami ni jenis yg x smpai hati.

maiyah said...

assalam..

apa nk jd skrg ni.. mmg x bleh nk prcya bulat2.. tp xpelah yg dah derma tu dpt pahala yg brgnda.. org kita mmg prihatin

maza said...

aduhai,.. penyangak ni tak mengira tempat.. huhhu

babab montotnya satu kali. uhuk

nahmy said...

huiii...mmg skrg ramai sgt 'spesis' manusia camni. hati kering...buat tak reti. janji diorg dpt duit je...kena jaga-jagalah kita....

Azma said...

Uiskhhh..ada gak wife spesies cenggini.. Hubby dia tau tak wife dia menipu kak? Kesiannya kalau dia x tau apa? Yg shat dikata sakit, kalu betul2 sakit nnt camne kan..

Semoga dibukakan pintu hati dia utk berubah. Sib baik kawan2 FB sakit baik2 lg setakat ni.. :D

zue said...

maiyah,
waalaikumusalam...yg dah derma tu..mmg kami redha tapi yg bab pinjam2 tu kena lah pulang balik.

maza,
dah malas nak layan org ni ka FB...klu status dia kluar di fb kami dah tak layan lagi. kiranya montotkan nya...hehehe

zue said...

nahmy,
kita ni nak cari dan kumpul duit bukannya senang tahu2 ada org buat duit dgn keja kotor mcm ni.

azma,
apa2 kesalanan didunia ni tuhan akan balas dgn cash je...sebaiknya kita doakan yang baik utknya.

Kak Eiza said...

astaghfirullah... jahatnya,,... ni le skrg.. macam2 org boleh jumpa yg tak terduga kita di buatnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan.