Serah diri.

Tentu ramai kekawan yang sudah tunaikan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia dengan menyerahkan diri kepada gomen...eee serah apa ek..alah serahkan borang e-Filing LHDNM..Mudah, Tepat & Selamat.


Ada beberapa 'mamat' kat opis aku ni tak pernah mendaftar dan menghantar borang income-tax.

Jawapan yang selalu dijawap...alah kami bukan nya kena income-tax..malah tak layak untuk hantar borang income-tax. Padahal gaji mereka ni besor dari aku.

walaupun kompeni aku ada kenakan potongan PCB bagi mereka yang kena potong income-tax...tak semestinya mereka ini tak perlu menghantar e-Filing. Tak fahamlah dengan pemikiran staff kat opis aku ni...

Bukannya susah sangat nak buat e-filing tu...kemudahan dah ada kat opis...buat je lah.

Daripada belum kawin sampai dah beranak pinak...memang tak pernah sekali pun mamat2 ni...teruk betullah.

Suka hati kaulah 'LABU'...esok2 kalau nak buat apa-apa jangan nak salahkan gomen pulak.

10 comments:

kayteeze said...

Haha... Teringat zaman kerja dulu. Walaupun gaji ciput, bersemangat nak isi borang, ekekeke....

maza said...

Opps... maza belum antar lah fulaks itu borang.. huhuhu

dgn adanya entry ini maka akan berdezuplah maza menyerah diri.. hehehhe

zue said...

tie,
walaupun ciput ke...kena gak istihar kannn...dulu lagi payah isi borang...skrg dah guna tenet pun org x nak buat juga.

maza,
oooh lum serah diri ya..tak apa masih ada masa lagi...jgn x antar sudah.

Miecyber said...

Pernah di halang untuk keluar negara kerana huntang Income Tax.


Asam Rom

Mohamad said...

Zue..
Nak cari orang yang positif thinking susah sebenarnya.. tetapi yang negatif ramai.. kemudian nampak salah orang, diri sendiri salah tidak nampak.. kan.

zue said...

Miecyber,
betul lah tu nak gi luar negara pun x boleh nak2 klu yg ada hutang dgn PTPN.

Mohamad,
kerajaan selalu dah ingatkan...banner siap puye besor kat jln raya..iklan lagi kat tv dan akhbar...masih tak ada kesedaran. walaupun dia org fikir x kena income tax...tapi tanggungjawab kita kenalah buat.

Nadri said...

blm sempat lg nk submit e-filing...lgpun EA bru dpt...hrp2 PCB yg kena potong gaji tiap2 bln cukup utk byr tax...

zue said...

Nadri,
sejak dpt baby ni...segala2 jadi sibuk kan...tak apa ada masa lagi.

ahmad humairi said...

Saya belum serah lagi...gaji kecik je, tanggungan banyaaaak, bila abis isi borang tu, x kena cukai pun...alhamdulillah.

zue said...

cikgu ahmad,
selalunya yg gaji kecik2 ni yg rajin isi borang manakala yg besor2 pulak buat2 lupa je...smpai gomen ambil tindakan baru le sibuk buat rayuan dan bla2 lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan.