Bahasa berbual dan penulisan.

Bunyi tajuk macam nak belajar pelajaran BM kan. Bukan apa nak citer sikit pasal pertanyaan anak dara aku ni.

Anak p'puan aku tanya... Liwat tu apa ibu.

Aku pun pening nak jawab benda2 mcm ni...sejak kes yg sedang rancang ni. Dah kat surat khabar besor2 ayat ditulis dimuka depan.

Nak tak nak aku sebagai ibu terpaksa juga terangkan agar ia lebih faham...antara

liwat, rogol dan cabul.

Lagi yang aku bengang tentang iklan kat radio...alah iklan ubat sihat wanita iteww.

si isteri..........'ayang dah makan ponnn.'

kemudian si lelaki pulak jawab...'patah lagi'.

anak dara aku yang tangkap slow ni tanya...'apa yang patah ibu'.

aku jawab terus aje. katil kot.

orang sekarang ni kalau menulis dan bercakap memang dah tak ada rasa sensitif lagi.

18 comments:

Tie said...

Ye laa... Sekarang ni akhbar berani tulis perkataan yang tidak sesuai dibaca oleh anak-anak kecil. Susah gak nak terangkannya..

maiyah said...

mmg rasa xde jwpan nk bg kalo anak2 dok tnya itu n ini

insan pendidik said...

Ibu bapa kene bg penerangan yang betul especially kalo ank yg sedang meningkat remaja tu termasuklah bab2 perkara yang tak boleh tuu.

Mak Su said...

org skrg dah tak de 'malu'. bukankah 'malu' juga cabang iman... ek.

sI tEDI said...

saya pun x paham bu.. apa tu bu..

abu muaz said...

berita kita sudah tiada etika lagi.kes Dato seri anwar kenapa dipaparkan sebegitu rupa sekali? Saya sangat benci melihat ini semua. Kenapa sampai begitu sekali ia diaibkan.??

tunbegia said...

bahasa jiwa bangsa,

salamm,

ain said...

sekrg ni byk yg too open, dah ikut ala2 barat. kita yg pening nak kena xplain kat anak2 dgn bahasa yg paling halus sekali.

zue said...

tie,
bila budak2 baca surat khabar...mestilah dia akan tnya mana prkataan yg tak faham.


maiyah,
kekadang tu jwp yg kita beri tu slalu kita konar2 kan sikit.


insan pendidik,
mmg betul kata IP tu, kena lebih brterus terang pd anak2 remaja ni.

zue said...

mak su,
sy setuju...malu satu dari cabang iman.



si tEDI,
bahagia mana yg x faham tedi...rasanya org zaman skrg ni terlebih sudah. he3.



abu muaz,
eeee x berani cakap tang DSAI tu takut kena saman nanti.

zue said...

tunbegia,
wsalam,
org berbudi kita berbahasa tak gitu kan.



ain,
klu yg sek rend tu yg payah nak di xplain kan. lebih byk tnya dari faham nya.

MOKCIK AZWA said...

dulu2 elok jer berlapik2 kalu menyampaikan sesuatu cerita..skang nie takde sensor2 dah...kita yg pening nak explain kat anak2 huhuhu

zue said...

mokcik,
bahasa pengguna dimahkamah mcm mana pulak?

ahmad humairi said...

bahasa jiwa bangsa...

faridmw said...

salam..,
mmg kena bagi penerangan yang benar2 tu.. moga berjaya...

zue said...

ahmad humairi,
betul tu.


faridmw,
wsalam..klu anak yg besar tu tak ada masalah cuma yg thn 2 tu blur sikit. mungkin pemikirannya lum smpai ke situ.

Kniedaz said...

salam singgah,
setuju dengan n3 ni...iklan pun "biru" semacam..budak2 asyik tanya je...

zue said...

wsalam kniedaz,
dia org skrg dah tak ada berlapik lagi cara bercakap.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan.