Pencarian.

Balik kg masa cuti maulidul rasul...aku telah mengeledah gerobok mak mertua aku. dah macam apa aik...minta izin dulu tau.

Ni semua gara-gara dari blogger yang mengumpul barangan antik seperti pinggan mangkuk dan set cawan.
Aku telah menjelajah ke blog2 yang menjual/menyimpan barangan antik ni.

Tiba-tiba timbul di fikiran aku kenapa aku tak menyimpannya dari dulu...dalam otak kepala aku..rumah mak mertua. Sebab mak mertua memang banyak menyimpan barangan lama dari arwah mak/nenek dia.

Pengeledahan berjalan dengan lancar...dimana hasilnya aku dapat...lihatlah gambo2 yang aku sendiri tak tahu bila masa anak aku snap dgn hp aku yg tak canggih ni...nampak gelap je.

barangan ni...kotor penuh dgn taik cicak dan habuk yang dah melekat. Akan aku kasi cantik2 ini barang...


mak mertua dan aku yg terbongkok-bongkok menyelongkar.

banyak juga barangan antik yang masih elok dalam simpanan mak mertua aku.


1 biji oval plate besar yang masih tinggal..walaupun dan sumpik dan retak seribu.


cawan bunga warna biru...bunga dahlia ke? aku ni tang2 nama kurang arif kena belajar2 dari blogger.


26 comments:

ain said...

nasib baik mak mertua akak tak buang gak. kalau takkkk...melopeh akak nak dpt pinggan2 tu. susah nak cari lg tau!!

LanaBulu said...

Kome mmg rajin...
Kalau teman ..yg serpih tu dah lama hilang dalam tong kat belakang rumah..

tunbegia said...

sungguh rajin,

salamm,

Kniedaz said...

ai..aii..dulu mak saya pun ada pinggan berbunga ros merah tu..skang dah takde..teringat pinggan kat umah arwah tok dulu..bunga ros hitam..kalau makan dalam pinggan tu rasa best je...

KAKTINY said...

mak haiiih kak zue.. sampai terbongkok sabut punya menyelongkar lemari mertua..

gigih sungguh.. hahaha..

zue said...

ain,
mmg nasib baik x di buangnya.
baik mak mertua dikasinya kat akak.

lanabulu,
dulu2 mmg dah kena buang klu ada sumpik2 tapi brg lama dah leh buat hiasan pulak.

tunbegia,
baru ni je..
wsalam.

zue said...

kniedaz,
mmg rasa mcm zamam dulu2 kannn.

tiny,
sampai terbongkok sabut x apa janji dapat...he3

insan pendidik said...

salam,

dh ade hobi pengumpul brg antik lak ye.. bagusla yg antik tu ade nilainye

sI tEDI said...

rumah aku pun ada pinggan2 antik ni. bila kenduri kendara baru keluar. kalau tak dia nyuruk

zue said...

ip,
sedang berusaha ke arah iteww he3.

sI tEDI,
rasanya org2 buat kenduri dah malas nak gunakan pinggan mangkuk ni sbb malas nak basuh.

baguslah keluarga tedi masih gunakan.

maiyah said...

sama le.. tersimpan je, ntah bila nk kuar

MOKCIK AZWA said...

dengan MIL mokcik take chance la sebab adik2 ipar pun pengumpul jugak. Cuma balik kampung hari tu sibuk tanya mama katner dia simpan barang2 antik dia hehehe...

ropenya banyak dicampaknya kat blakang rumah alahaiii..

zue said...

maiyah,
meh zue tolong kluarkan..he3.

mokcik azwa,
wahh..adik ipar mokcik pun pengumpul juga.

nasib baik MIL mokcik tak humban kat tong sampah.

KAMATO said...

barang2 tu besar nilainya sekarang

Mak Su said...

bagus koleksi brg2 antik ni.... sekarang susah nak dpt. maksu ada simpan teko lama sikit2... tapi sendiri pun dah lama tak jenguk. entah2 abuk dia dah tebal 10 inci. hahaha

ahmad humairi said...

mahal harganya tuh..berbaloilah kerajinan...

pB said...

salam ....


barang lama jangan dibuang


kenangan tuuuu

zue said...

kamato,
mmg betul..ramai juga blogger2 yg jual brgan antik ni dgn nilai 2 kali ganda.


mak su,
hahaha..terlebih rajin le tuuu.


cikgu humairi,
mmg berbaloi-baloi.

pB,
wsalam..brg lama dah bernilai sekrg ni.

IRIS said...

Salam kak,

Kalau saya dah membina 'rumah' dan 'tangga' kelak sure saya ada hobi yang sama macam akak. Koleksi antik dan inggeris deko. Best.



_Suka sangat lagu dalam blog akak nih. ;)

abu muaz said...

pinggan yang antik-antik niii... kalau jual satu hari nanti boleh dapat banyak pulus ni.

zue said...

iris,
cepat2 le membina rumah dan tangga nya...boleh sama2 mengumpul.

abu muaz,
mmg dah byk org menjual brgan antik ni...sediakan duitnya aje.

buat masa ni tak trfikir nak jual..saja nak kumpul2 drp terbiar.

nahmy said...

perhh!...ni dari dinasti mana agak-agaknya pinggan mangkuk ni semua? mesti mahal punyee ni...

hans said...

rumah den pun penuh pinggan mangkuk
waktu kahwin xpayah pinjam
senang

Tie said...

Haha... balik rumah mak nanti, giliran Tie lak selongkar almari pinggan mangkuk dia... :)

zue said...

nahmy,
x tahu pulak dari dinasti mana...MIL kata.dari nenek dia puye...dah berkurun juga.

hans,
org skrg buat kerja kahwin dah x pkai pinggan mangkuk kaca lagi..berat.

tie,
selongkar jgn x selongkar.

Kak Zue said...

pinggan mangkuk cawan dan segala bagai zaman dulu2 mmg cantik2 tapi ada yang sgt rapuh...eheheh silap jer sikit...pecah!! kat rumah mak..ada juga barang dari masa dia kawin dulu..ehehhe 40+ tahun dah. kira antik gak ke hah?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan.